Povestea noastră

         Știi de unde provine și cum a fost produsă mâncarea din farfuria ta? Ce calitate a vieții au avut animalele, cu ce au fost hrănite sau dacă au fost injectate?

        Noi credem că este foarte important să ai răspunsurile la aceste întrebări.

        Suntem prima generație care nu știe unde și cum a fost produsă mâncarea din farfuria noastră.

Scopul nostru este să ne producem alimentele într-un mod în care să simțim că am dat totul, ca la final să fim mândri că ne putem hrăni familia noastră, copiii noștri, cu alimente care sunt cultivate în mod responsabil, sustenabil și în conformitate cu designul genial al naturii. Noi nu exploatăm natura pentru beneficiile noastre, chiar dimpotrivă, noi oferim timp naturii pentru regenerare.

        Mai pe scurt – Creștem respectând natura și animalele – aceasta este singura șansă pentru un viitor frumos.

        Credem cu adevărat că suntem sau vom deveni ceea ce mâncăm.

        Viziunea noastră este să producem cea mai nutritivă și sănătoasă carne de pui din Romania și nu numai.

        Prin susținerea voastră, dacă veti îndrăzni să visați și voi împreună cu noi, șansele de reușită vor crește exponențial. Astfel, toți vom avea de câștigat.

pepasune

         Abordarea noastră este exact inversă față de cum abordează sistemul industrial. Noi observăm natură și încercăm să o imităm, ca să conlucrăm în armonie. Cu cât observăm mai mult procesele naturii ne dăm seama cât este de minunată, dar din păcate oamenii sunt prea grăbiți să stea să o mai observe.

          Am învățat că natura este mai inteligentă decât noi! De asemenea, este mai inteligentă decât știința. Tot ceea ce facem este să tragem sforile astfel încât natura să poată crea un habitat natural în care animalele noastre să prospere.

          Pentru puii noștri crescuți pe pășune, aceasta înseamnă o experiență în aer liber din prima zi în care au ajuns afară, pe iarbă, absorbind vitamina D și scormonind pământul pentru gândaci și viermi. Hrana suplimentară pe care o oferim sunt cerealele. De asemenea, ea poate conține componente găsite în dieta naturală a puiului. Păsările noastre au posibilitatea de a se plimba și de a-și manifesta instinctele de animale într-o zonă ierboasă și spațioasă, care este rotită zilnic pentru a acorda timp ierbii să se regenereze și să le ofere următoarelor păsări furaj ierbos proaspăt de mâncat.

          Astăzi sistemele industriale de creștere a puilor îi forțează să trăiască întreaga lor viață în cantități mari, într-un spațiu limitat de mișcare, care s-ar putea sa nu depășască 0.5m2/pui. Aceștia sunt crescuți fără să vadă vreodată lumină naturală a soarelui, fără să fi călcat vreodată pe iarbă, fără să fi mâncat vreodată insecte și viermișori, răpindu-li-se cel mai de preț lucru libertatea de a-și manifesta instinctele de pui de găină, de a căuta hrană prin iarbă și de a se plimba sau alerga în voie pe pășune. Credem că este o mare greșeală care atrage după sine o mulțime de probleme pe care oamenii încearcă să le rezolve într-un mod artificial și nesănătos. De exemplu: prin medicamente.

          Marea majoritate a găinilor sunt îndopate cu cereale, care le îngrașă atât de mult încât picioarele lor sunt adesea incapabile să-și susțină greutatea, iar în cele din urmă, cedează, rupându-se sub tensiunea acestei sarcini extreme.

          Din cauza acestui fapt și a mediul de creștere dur și artificial, crescătorii sunt nevoiți să le injecteze adesea antibiotice care le permit să supraviețuiască forțat încă câteva săptămâni, până la sacrificare. Apoi sunt procesate, ambalate în pungi de plastic, vândute la supermarketuri și hrănite familiilor voastre. Paradoxul este faptul că ne este vândut un produs bolnav, mai bine zis, agonia bolii fiind extinsă prin medicamente până la sacrificare, ceea ce demonstrează că acest pui este foarte posibil să nu fi fost niciodată sănătos. Șocant, nu-i așa?

Oare păsările certificate Organic sunt cu adevărat sănătoase?

          Din păcate, păsările crescute sub emblema -Organic- nu sunt mai bune. De ce? Pentru că Organic înseamnă pur și simplu că hrana găinilor să fi fost certificată de o agenție autorizată prin care să se demonstreze că nu conține îngrășăminte sau pesticide chimice neautorizate. De-a lungul timpului, lista cu substanțele chimice permise a crescut de la an la an. Cu toate acestea, puii s-ar putea încă să-și trăiască viața în așa numitele baterii de creștere, stivuite una peste alta, pe verticală, ei fiind nevoiți să-și facă nevoile unii peste alții. Toate acestea duc la viață mizerabilă pentru puișori.

          La marea majoritate a acestor pui din cutii, li se retează ciocul. Acest proces implică tăierea unei părți din ciocul fiecărui pui. Acest lucru îndeamnă puii să recurgă la canibalism și sinucidere, simptome care apar des ca urmare a stresului generat din cauza condițiilor atât de crude de creștere. Aceste comportamente nu sunt greu de imaginat. Puii sunt genetic proiectați să ciugulească și să scormonească toată viața.  Suntem complet împotriva acestor practici și din aceste considerente ne-am încumetat să căutăm o alternativă sănătoasă, morală și naturală. Ceea ce este mai dureros este faptul că, dacă vom continua să cumpărăm de la ei, atunci le oferim sprijinul nostru să continue această practică abuzivă, făcându-ne indirect părtași la această nedreptate.

pe pasune pui

Ce părere aveți despre găinile crescute sub emblema - Free Range? Sună bine, nu-i așa?

          Această certificare a fost abuzată pe o scară largă de întreaga comunitate de crescători de păsări. Acest termen ți-ar putea sugera că păsările au loc de explorat de jucat și de ciugulit. De fapt, a ajuns să însemne ceva cu totul diferit.

          Am să vă explic acum, printr-un simplu exercițiu de imaginație: gândiți-vă la bateriile de creștere prezentate câteva paragrafe mai sus, apoi tăiați o mică gaură în peretele halei de creștere și, brusc, păsările se pot certifica „Free Range”. În ciuda faptului că păsărilor li se oferă posibilitatea de a ieși afară prin gaura din perete în același loc de creștere înconjurat de mizerie, în realitate acestea nu ies niciodată afară pentru a se comporta ca niste găini. Totuși ele sunt etichetate “Free Range”, deoarece au „opțiunea” de a explora.

agricultura vs natura

          Știm cât este de dureros să aflăm aceste realități despre industria alimentației.

          Dar este important să cunoaștem cu toții la ce suntem expuși ca să putem căuta alternative mai bune.

          Sunt fericit deoarece oamenii devin din ce în ce mai educați. Mulți au renunțat complet la consumarea carnii de pui din comerț. După cum s-a prezentat mai sus, etichetele și ștampilele, cum ar fi cele ecologice și cele Free Range, pur și simplu nu se pot lua în considerare, din păcate.

Și atunci ce-i de facut?

          A rămas o singura soluție viabilă pe masă: să căutați producători locali, să vă cunoașteți fermierii, să le înțelegeți înclinațiile, motivațiile și să ieșiți la fermă pentru a vedea cu ochii vostri cum este cultivată mâncarea.

          În Romania, aproape nu există variante de carne de pui crescută natural. Știm cât este de importantă legătura bazată pe încredere și din acest motiv, noi ca fermă, ne-am deschis ușile către cei care vor să ne viziteze și să vadă cu ochii lor cum creștem puișorii. Ne place să spunem că nu ai cum să găsești o bucată de carne mai gustoasă și mai fragedă ca la ferma noastră. Primii beneficiari sunt chiar familiile noastre și suntem fericiți să servim zilnic carne care are grijă de sănătatea noastră.

          Alăturați-vă listei noastre de corespondență ca să vă anunțăm pe măsură ce produsele devin disponibile. Vă mulțumim pentru interesul față de Ferma PePășune care chiar face diferența.